Brandhout kleiner maken voor houtkachel: hoe pak je het aan?

- advertentie -

Simpel, je stapt de wagen in en je rijdt naar het tuincentrum, om zakken brandhout te kopen, toch? Beter niet. Zo laat je immers een mooie klus links liggen, waar je het al een eerste keer warm van krijgt. Tegelijk is dit een duurdere oplossing. Dat terwijl je mogelijk net gesnoeid hebt in de tuin, en het hout dus voorhanden ligt. Alleen nog niet op de juiste maat, maar dat komt wel goed!

Wat heb je nodig om brandhout kleiner te maken?

Om te beginnen: de nodige beschermende kledij, want straks ga je met een kettingzaag en bijl aan de slag. Draag dus steeds een helmset of een veiligheidsbril, om je gezicht en oren te beschermen. Net als oordoppen of een gehoorbeschermer, en werkhandschoenen die goede grip bieden. Trek ten slotte ook schoenen met stalen neus aan.

Staan ook nog op je lijstje met benodigdheden: een passende bijl, een goede kettingzaag, een zaagbok en een rolmeter en markeerkrijt of -spray. Die laatste heb je nodig wanneer je een boomstam of dikke tak op maat zaagt. Je geeft ermee aan waar je precies moet zagen.

Welke bijl kies je het best?

Kleinere stukken brandhout kloof je het best met een kleine hakbijl, die je met één hand gebruikt. Wil je kloven en hakken, dan ga je beter voor een universele bijl. Die weegt 1kg à 1,5kg, en is dus nog steeds vrij licht. Je gebruikt de bijl met twee handen. Grotere houtstukken kloven doe je met een kloofbijl. Die heeft zware kop en een rechte steel. De bijl weegt een stuk meer, bijvoorbeeld 3kg, en je gebruikt ze met beide handen.

Welke kettingzaag kies je het best?

Om dikkere takken en boomstammen te verzagen, heb je een kettingzaag nodig. Verwerk je geen al te dikke takken, tot 27,5cm, dan volstaat een kettingzaag met een zaagblad van 20cm tot 35cm lang.

Bovendien kan je dan kiezen voor een elektrische kettingzaag. In tegenstelling tot een benzinemodel start je deze machine zonder enige moeite. Bovendien vergt ze weinig onderhoud, maakt ze minder lawaai, stoot ze geen uitlaatgassen uit en weegt ze minder. Nadelig is wel dat snoer: het hangt in de weg en je hebt een stopcontact of verlengkabels nodig. Daarom is een kettingzaag op accu zo handig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- advertentie -